Slubi.pl logo black

Zapisz się, używając swojego adresu e-mail, aby być pierwszym! Powiadomimy Cię o nowym artykule.

Ślub od kuchni – ustalamy najsmaczniejsze menu

Przez Opublikowany 0 14 min, czytania 129 przeczytane
Przeczytasz w: 11 minuty

Gość najedzony to gość zadowolony – nie da się zaprzeczyć, że z tym stwierdzeniem jest wstanie zgodzić się na prawdę wiele osób. Bardzo ważne jest więc, aby Para Młoda dobrze przeanalizowała wybrane menu. Warto jest zauważyć, że często narzeczeni mają problem z określeniem ilości ciepłych dań, przekąsek, deserów. Oczywiście obecnie prawie każda restauracja posiada własne menu – to wskazanie jakie dania oraz ile przekąsek może być zaserwowanych w danym wariancie. Wybór narzeczonych jest dość ograniczony. Niemniej jednak z pewnością jest to duże ułatwienie. Narzeczeni nie muszą układać całego menu, od początku do końca, a jedynie skupiają się na wyborze pomiędzy dwoma lub trzema wariantami. Takie rozwiązanie ma na pewno swoje zalety. Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na fakt, że takie menu są przygotowywane przez specjalistów, którzy doskonale zdają sobie sprawę z tego, jakie dania szczególnie przypadną do gustu zaproszonym gościom.

Przykładowe menu

Poniżej kilka przykładowych menu, z którymi warto jest się zapoznać.

Wariant 1

ZUPA (jedna z propozycji)
•Rosół z kury zagrodowej z makaronem domowym
•Zupa krem
DANIE GŁÓWNE (jedna z propozycji)
•Polędwica wieprzowa podana na puree ziemniaczanym z dodatkiem warzyw sezonowych
•sos do wyboru: kurkowy, truflowy, z wędzonej śliwki, serowy
•Konfitowane udo kacze podane z struclą ziemniaczaną i musem z czerwonej kapusty
•Gicz jagnięca w sosie własnym z grillowanymi warzywami i puree chrzanowym
DESER (jedna z propozycji)
•Lody
•Beza/mascarpone/mus owocowy
•Marcepan w sosie z owoców sezonowych
DANIE CIEPŁE SERWOWANE NA PÓŁMISKACH PO 21:00
•Udko z kurczaka faszerowane cielęciną
•Bitki wieprzowe na kapuście zasmażanej
•Barszcz czerwony czysty
DANIE CIEPŁE SERWOWANE PO 24:00
(dwie z propozycji)
•Żurek staropolski na żytnim zakwasie
•Zupa gulaszowa
•Flaki wołowe z kuleczkami cielęcymi
BUFET ZIMNY
•Schab nadziewany śliwką kalifornijską
•Karkówka w ziołach
•Tatar wołowy lub z łososia
•Rolada z indyka faszerowana szpinakiem i serem feta
•Ozorki wieprzowe po polsku z musem chrzanowym
•Galantyna z drobiu
•Pasztet z borówkami
•Łosoś pod ogórkową łuską
•Sledź w trzech odsłonach
•Galaretka z golonki wieprzowej
•Sałatka z kurczakiem, pomarańczą i winogronem z sosem jogurtowym
•Sałatka z serem zagrodowym i marynowanym burakiem
•Sałatka na rukoli z karmelizowaną gruszką, serem lazur i orzechami
•Przekąski koktajlowe w pięciu odsłonach (do wyboru z opcji bufet fingerfood)
•Dodatki: pieczywo, masło, sosy zimne
DESERY I SŁODKOŚCI
•Tort weselny na bitej śmietanie
•Wybór ciast i deserów koktajlowych
•Owoce sezonowe filetowane świeżo krojone
NAPOJE
(serwowane bez limitu)
•Kawa/herbata
•Soki owocowe
•Napoje gazowane
•Woda mineralna Perlage
ALKOHOLE
(serwowane bez limitu)
•Wódka biała krajowa
•Wino białe i czerwone
•Piwo beczkowe

Źródło: http://www.zamkowa.com.pl/menu-weselne/

Wariant 2

1. Zupa
Tradycyjny rosół pachnący lubczykiem podany z makaronem domowym
2. Mięsa (2 mięsa w przeliczeniu na os.)
De volaille z piersi kurczęcia z masłem
Schab po cygańsku z pieczarkami,serem ementaler i pikantnym sosem pomidorowym
Karkówka pieczona al’a maczanka krakowska podana w sosie własnym pachnąca pieprzem, cebulą i kminkiem ubrana musztardą gorczycową
Dodatki
Ziemniaki z wody z masłem i koperkiem
Opiekane ćwiartki ziemniaków
Kluski śląskie z sosem mięsnym
bukiet surówek (biała kapusta, marchewka z ananasem, czerwona kapusta)
3. Deser
Deser lody waniliowe na sosie z malinowym z bitą śmietaną podane w duecie z szarlotką na gorąco.
4. Barszczyk czerwony
z krokietem mięsnym lub z kapustą i grzybami
5. Grillowana karkówka
z masłem ziołowym podana na carpacio z pomidorów z tzatzykami, opiekanymi ziemniakami, oraz sałatą winegret
6. Tort weselny
(smak oraz wygląd do uzgodnienia z szefem kuchni)
7. Biały barszcz
podany z jajkiem, szynką oraz koperkiem
8. Stół kawowo-herbaciany
(tea box z różnymi rodzajami herbat, kawa, dodatki) napoje, soki, woda mineralna z cytryną bez limitu
9. Stół cukierniczy
ciasta domowe, małe deserki typu creme brulee, tiramisu, panna cotta z sosem truskawkowym oraz owoce
10. Zimne przekąski (do wyboru 12 lub więcej propozycji z poniższej listy)
• schab po warszawsku z kremem chrzanowym
• pasztet z dziczyzna podany z marmolada z cebuli
• tymbaliki wieprzowe (czyli małe galaretki)
• tymbaliki drobiowe
• tymbaliki warzywne
• tymbaliki z łososia z warzywami
• kaczka po tyrolsku na słodko
• roladki z szynki ze szparagami
• roladki z szynki z warzywami i kremowym serkiem ubrane pomidorami cherry
• roladki z łososia wędzonego z jajkiem i kawiorem
• śledź marynowany podany w oleju z cebulką
• śledź marynowany pod śmietanową pierzynką
• ryba po grecku
• galantyna z kurczęcia z warzywami
• roladka z polędwiczki omletem i brokułami
• roladka z polędwiczki z pieczarkami i serem
• jajka faszerowane
• rolada z brzucha pachnąca majerankiem i czosnkiem
• schab pieczony ze śliwką w galarecie
• schab gotowany w galarecie
• jajka faszerowane
• korki serowe z owocami
• korki serowe na ostro
• szynka parmeńska na melonie miodowym
• małe mięska zawijane z różnymi farszami
• łosoś w galarecie z jajkiem
• pomidorki faszerowane curry z kurczęcia
• ogórki faszerowane twarożkiem z nowalijkami
• pieczarki faszerowane
• sałatka grecka z serem feta
• sałatka z kurczęcia z ananasem, kukurydzą i orzechami włoskimi
• sałatka brokułowa z jajkiem, pomidorem i kalafiorem w sosie jogurtowo-majonezowym
• sałatka tradycyjna warzywna
• carpacio z polędwicy wołowej oprószone parmezanem
• befsztyk tatarski podany z tradycyjnymi dodatkami
• masło, pieczywo, pomidor, ogórek, warzywa marynowane

Źródło http://www.eden-hotel.pl/wesele-w-edenie/cennik-przykladowe-menu-weselne-eden/
Są to przykłady tradycyjnego menu weselnego, gdzie przystawki są ustawione na stołach, a ciepłe dania podawane gościom o określonej porze. Nie da się zaprzeczyć, że jest to jedno z najpopularniejszych rozwiązań. Wiele Par Młodych właśnie w taki sposób organizuje przebieg przyjęcia weselnego. Niemniej jednak w ostatnim czasie coraz bardziej popularne stają się szwedzkie stoły na przyjęciach weselnych. Tylko niektóre smakołyki ustawiane są przy stołach, natomiast najwięcej przystawek znajduje się właśnie na szwedzkim stole.

Szwedzki stół zamiast tradycyjnego menu

Nie da się zaprzeczyć, że jest to bardzo ciekawe rozwiązanie. Jak już zostało wskazane powyżej, szwedzki stół na weselu polega na tym, że wszelkie przystawki znajdują się w jednym, wybranym miejscu, a gościom do serwowane są wyłącznie ciepłe dania. Oczywiście można pokusić się o ustawienie jakiś drobnych przekąsek również bezpośrednio na stołach, przy których będą siedzieli goście. Niemniej jednak wystarczy, że przystawki będą znajdowały się na szwedzkim stole, a goście będą sami podchodzić i częstować się wybraną potrawą. Poniżej prezentujemy przykładowe bufetowe menu.

Wariant 1

DANIA GŁÓWNE SERWOWANE
• Tradycyjny rosół z wiejskiej kury podany z domowym makaronem
i kolorowymi warzywami
• Kotlet wieprzowy po wiejsku zapieczony z serem żółtym i lekko
podsmażonymi na maśle
pieczarkami, podany z pieczonymi ziemniakami aromatyzowanymi
ziołami oraz bukietem
surówek
• Fantazyjny puchar lodowy z owocami bitą śmietaną i sosem
czekoladowym
• Szaszłyk z marynowanego drobiu z wiejskim boczkiem i kolorowymi
warzywami ułożony na aromatycznym ryżu jaśminowym z domowym
sosem paprykowym
• Rubinowy barszczyk z marynowanego buraczka podany
z pasztecikiem francuskim
BUFET PRZEKĄSEK ZIMNYCH
Bufet mięsny:
• Wybór wyśmienitych mięs pierzystych i wędlin gatunkowych podane
• Befsztyk tatarski z tradycyjnymi dodatkami z oliwą truflową
• Różyczki z pieczonego schabu z aromatycznym farszem chrzanowym
• Szynka sarmacka nadziewana musem serowo ziołowym
• Domowy pasztet podany z sosem cumbereland
• Roladka drobiowa z farszem śródziemnomorskim
Bufet rybny:
• Marynowane tuszki śledziowe podane na trzy sposoby: w oliwie,
w śmietanie, w salsie meksykańskiej
• Złocisty dorsz bałtycki pływający w pomidorowo warzywnym sosie
• Rolada z sandacza mazurskiego z grzybami leśnymi
• Filet z makreli wędzonej podany z aromatyczną salsą z ananasa i liśćmi
sałaty rukola
• Tymbaliki z pieczonego łososia z kaparami i oliwkami
Bufet sałatkowy:
• Płatki marynowanej w ziołach piersi kurczaka podanej z kolorowymi
warzywami i sałatami
• Sałatka z gotowanych warzyw otulona sosem majonezowym
• Liście świeżych sałat w towarzystwie kawałków tuńczyka, kolorowej
papryki, złocistej kukurydzy i przepiórczych jajek
• Caprese di Sicilia skropiona domowym sosem pesto
• Lekko pikantna makaronowa sałatka San Giovanni z wybornymi
paskami włoskiego salami
i chrupiącymi warzywami
• Sałatka z blanszowanego brokułu z wędzonym indykiem i prażonymi
pestkami słonecznika
Dodatki :
• Wybór domowych pikli i marynat
• Wybór sosów do mięs i ryb (tatarski, chrzanowy, żurawinowy,
musztardowy
• Wybór pieczywa wiejskiego
• Masełko śmietankowe
BUFET SŁODKI
• Wybór pysznych ciast domowych
• Krojone owoce cytrusowe
• Patera owoców sezonowych
NAPOJE
• Wino musujące 100ml osoba- toast powitalny
• Soki owocowe
• Kawa, herbata, woda mineralna
• Napoje gazowane (cola, fanta, sprite)

Wariant 2

DANIA GŁÓWNE SERWOWANE
• Consomme wołowe podane z klopsikami mięsnymi, grillowanymi
warzywami oraz ziołowym Fritatensuppen
• Eskalopki wieprzowe podane z maślano-ziołowymi kluseczkami,
kremowym sosem borowikowym oraz sałatką z pieczonych buraczków
aromatyzowanych miodem leśnym
• Lekki mus z białej czekolady podany z puree truskawkowym
i orzeźwiającym sorbetem truskawkowym
• Pierś z kurczaka z mozarellą i szynką włoską podane na makaronie
Orecchiett skąpanym w sosie z pieczonych pomidorów
aromatyzowanym chili i świeżymi ziołami
• Klasyczny Boeuf Strogonow z łezką kwaśnej śmietany
• Rubinowy barszczyk z marynowanego buraczka podany z
pasztecikiem francuskim
BUFET PRZEKĄSEK ZIMNYCH
Bufet mięsny:
• Wybór wyśmienitych mięs pierzystych i wędlin gatunkowych podane
• Befsztyk tatarski z tradycyjnymi dodatkami aromatyzowany oliwą
truflową
• Różyczki z pieczonego schabu z aromatycznym farszem chrzanowym
• Szynka sarmacka nadziewana musem serowo ziołowym
• Wybór domowych pasztetów podany z sosem żurawinowym
• Wybór roladek mięsnych z aromatycznymi farszami
• Galantyna z kaczki aromatyzowana morelami i konfiturą z czarnej
porzeczki
• Boczek rolowany pieczony z rodzynkami i świeżymi ziołami
• Schab pieczony podany z serem Cezar , pomidorkami chery, płatkami
sera Grana Padano oraz liśćmi sałaty rukola
• Soczysty melon miodowy otulony szynką dojrzewającą
Bufet rybny:
• Marynowane tuszki śledziowe podane na trzy sposoby: w oliwie,
w śmietanie, w salsie meksykańskiej
• Złocisty dorsz bałtycki pływający w pomidorowo warzywnym sosie
• Rolada z sandacza mazurskiego z grzybami leśnymi
• Filet z makreli wędzonej podany z aromatyczną salsą z ananasa i liśćmi
sałaty rukola
• Tymbaliki z pieczonego sandacza z kaparami i oliwkami
• Cannelloni z wędzonego łososia z twarożkiem chrzanowym podane
na sosie miodowym
• Filet z łososia norweskiego pieczony w ziołowo musztardowej
marynacie
• Pulpeciki z dorsza atlantyckiego w zalewie imbirowo paprykowej
• Terina cytrusowa z krewetkami
Bufet sałatkowy:
• Płatki marynowanej w ziołach piersi kurczaka podanej z kolorowymi
warzywami i kruchymi sałatami
• Sałatka z gotowanych warzyw otulona aksamitnym sosem
majonezowym
• Liście świeżych sałat w towarzystwie kawałków tuńczyka, kolorowej
papryki, złocistej kukurydzy i przepiórczyk jajek
• Caprese di Sicilia skropiona domowym sosem pesto
• Lekko pikantna makaronowa sałatka San Giovanni z wybornymi
paskami włoskiego salami i chrupiącymi warzywami
• Sałatka z blanszowanego brokułu z wędzonym indykiem i prażonymi
pestkami słonecznika
• Sałatka z selera naciowego, chrupiących papryk, suszonego pomidora
oraz grillowanego kurczaka
• Szpinakowa fantazja muśnięta kremem balsamicznym w raz z
pomidorkami czereśniowymi i serem feta
Dodatki :
• Wybór domowych pikli i marynat
• Wybór sosów do mięs i ryb (tatarski, chrzanowy, żurawinowy,
musztardowy
• Wybór pieczywa wiejskiego
• Masełko śmietankowe
BUFET SŁODKI
• Wybór pysznych ciast domowych
• Domowa beza z bitą śmietaną i sosem truskawkowym
• Galaretki owocowe
• Domowa panna cott
• Babeczki z kremem i owocami
• Kolorowe musy owocowe
• Krojone owoce cytrusowe
• Patera owoców sezonowych
NAPOJE
• Wino musujące 100ml osoba – toast powitalny
• Soki owocowe
• Kawa, herbata, woda mineralna
• Napoje gazowane (cola, fanta, sprite)

Źródło: http://www.las-woda.pl

Wariant 3

Zupa
•Bulion z perliczki z domowym makaronem
Danie główne
•Grillowany stek z polędwicy wieprzowej podany z sosem grzybowym z ziemniakami gotowanymi z koprem i warzywami blanszowanymi z masłem czosnkowym
Deser
•Chłodnik z wiśni z gałką lodów waniliowych i polewą czekoladową
Zakąski zimne
przygotowane w formie bufetu szwedzkiego.
•Tęczowa rolada z boczku z kolorowym pieprzem
•Karczek faszerowany ząbkami czosnku i estragonem
•Schab faszerowany suszonymi owocami
•Rolada z kurcząt z serem żółtym, szpinakiem i pomidorami suszonymi na słońcu
•Kurczak faszerowany z karmelizowanymi rodzynkami
•Pasztet z dziczyzny z żurawiną i grzybami
•Tymbaliki drobiowe
•Cygaretki z łososia wędzonego z serkiem smakowym
•Płatki z miruny w sosie z warzyw greckich
•Śledź w oleju z cebulką z zielonym pieprzem
•Śledź w śmietanie z jabłkami
•Jaja faszerowane podane na rukoli
•Sałatka z grillowaną piersią z kurczaka i pestkami dyni
•Sałatka z grillowaną polędwicą wołową i serem granapadano
•Marynaty ze spiżarni
•Pieczywo, masło
•Bufet ciast
•Owoce całe, filetowane
Mięsa pieczone na półmisku I
Danie ciepłe podawane na półmiskach na stołach.
•Pałki pieczone na złoto
•Kotlet schabowy po kowalsku
•Dodatki: ziemniaki gotowane
•Przystawki do wyboru: buraczki zasmażane, warzywa na parze.
Mięsa pieczone na półmisku II
Danie ciepłe podawane na półmiskach na stołach.
•Zawijaniec drobiowy z pieczarkami i serem
•Żeberka pieczone w miodzie na ostro
•Dodatki: ziemniaki pieczone
•Przystawki do wyboru: buraczki zasmażane, warzywa na parze
Danie podawane w bufecie
•Węgierska zupa gulaszowa + Pieczywo

Źródło: http://www.hotel-tuszyn.eu

Z pewnością menu podawane w formie bufetu będzie dla niektórych gości nie lada zaskoczeniem. W praktyce okazuje się, że szwedzki stół na weselach jest bardzo praktycznym rozwiązaniem. Oczywiście należy jednak pamiętać o tym, że ze względu na fakt, że jest to jeszcze mało popularne rozwiązanie, znalezienie sali weselnej, gdzie możliwe jest podawanie dań w formie bufetu, może okazać się dużym wyzwaniem. Należy jednak zauważyć, że bufet + okrągłe stoliki + ewentualnie stoliki tematyczne, może okazać się przepisem na nowoczesne, nieszablonowe i niezapomniane wesele.

Na co należy zwrócić szczególną uwagę przy ustalaniu menu weselnego?

Najważniejszą zasadą komponowania menu weselnego jest odpowiedni dobór potraw. Przede wszystkim chodzi tutaj o różnorodność. Nie da się zaprzeczyć, że każdy ma swoją ulubioną potrawę. Najważniejsze, aby narzeczeni nie wybierali potraw dla siebie, tylko głównie dla gości. Nawet jeśli Para Młoda nie przepada za śledziami, to i tak powinny znaleźć się w menu weselnym. Przede wszystkim dlatego, że wielu gości po prostu lubi tą przystawkę.
Ile powinno być podanych dań? Trudno jest jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie. Ogólne zasady mówią, że ciepłe danie powinno być podawane co 2 – 3, 5 godziny. Nie można powiedzieć, że danie ciepłe powinno być podane o 19, następnie 21:30 i później po północy. Wszystko zależy od tego, o której godzinie zacznie się przyjęcie, kiedy będzie podane pierwsze ciepłe. Podczas przyjęcia powinno być podane około 4 – 5 ciepłych dań.
Na stołach czy też na szwedzkim stole powinno pojawić się około 10 różnych przystawek. Najważniejsze, aby były jak najbardziej zróżnicowane. W praktyce oznacza to, że wśród przystawek powinny pojawić się sałatki, ale również mięsa, sery, ryby, przekąski wegetariańskie.
Ważną część menu weselnego stanowią także ciasta i słodkie desery. Szacuje się, że powinno się zakupić około 20 dkg ciasta na osobę. Oczywiście warto jest zamówić trochę więcej ciasta, szczególnie w przypadku, gdy narzeczeni planują później wręczyć w prezencie trochę ciasta gościom.
Ważną część menu weselnego stanowią również napoje. Wśród podawanych do picia napoi powinny znaleźć soki, napoje gazowane, woda. W tym przypadku urozmaicenie jest również bardzo ważne.
Na koniec kilka słów na temat alkoholu. Należy wskazać, że narzeczeni mogą zdecydować się na organizację wesela bezalkoholowego. Jest to jednak dość mało popularne rozwiązanie. Trzeba również pamiętać o tym, że w takim przypadku należy odpowiednio wcześniej poinformować gości, że będzie to wesele bezalkoholowe. Natomiast pary, które decydują się na organizację przyjęcia weselnego z alkoholem również powinny zadbać o to, aby goście mogli wybierać pomiędzy różnymi alkoholami. Najczęściej podstawowym, podawanym alkoholem jest wódka. Pary dokupują również wina, czasami whisky lub likiery.

Ciekawe stoły tematyczne

Nie da się zaprzeczyć, że w ostatnim czasie bardzo popularne stały się również stoły tematyczne. Na takich stołach znajdują się jakieś charakterystyczne potrawy czy przekąski. Do kategorii stołów tematycznych można również zaliczyć drink bary czy bary lodowe. Poniżej kilka ciekawych propozycji stołów tematycznych.

Candy bar
Jest to jedno z najpopularniejszych rozwiązań. Candy bar to nic innego jak bar z słodyczami. Niemniej jednak warto jest zwrócić uwagę na fakt, że w ostatnim czasie coraz bardziej popularne jest ustawianie na stole wybranego rodzaju słodkości – stół z naleśnikami, pączkami, lizakami, babeczkami.

Drink bar, bar lodowy
Drink bar czy bar lodowy to inaczej mówiąc bar z alkoholami. Drink bary i lodowe bary najczęściej są obsługiwane przez profesjonalnych barmanów. Można również pokusić się o organizację na przyjęciu weselnym pokazu barmańskiego. Narzeczeni mogą również zdecydować się na zakup różnego rodzaju alkoholów, słomek i innych dodatków do drinków oraz ustawić w dowolnym miejscu na sali. W takim przypadku goście będą sami przygotowywać drinki. Warto jest zadbać o to, aby taki stolik był odpowiednio ozdobiony.

Stół z owocami i rzeźbami z owoców
Nie da się zaprzeczyć, że jest to kolejny ciekawy przykład stołu tematycznego. Tutaj należy wskazać, że na takim stole warto jest ustawić różnego rodzaju półmiski z owocami, deserami z owoców, koktajlami, musami. Bardzo ciekawym rozwiązaniem będzie ozdobienie takiego stołu rzeźbami z owoców. Z pewnością jest to niezwykle oryginalne rozwiązanie. Warto jest się nad nim zastanowić.

Stolik kawowy, herbaciany
Można zdecydować się na osobne ustawianie stołu z kawami i herbatami lub połączenie w jeden. Z pewnością to kolejne ciekawe rozwiązanie. Warto jest jednak zadbać o to, aby na takim stole znalazły się różne rodzaje kaw i herbat. Dzięki temu goście będą mogli spróbować nowych smaków.

Nie da się zaprzeczyć, że stoliki tematyczne bardzo ciekawie się prezentują i z pewnością będą stanowić jedną z najbardziej wyjątkowych atrakcji na przyjęciu weselnym. Przed podjęciem decyzji o wyborze sali weselnej warto jest dopytać, czy istnieje możliwość podania przystawek w formie otwartego bufetu, czy będzie można ustawić na sali weselnej dodatkowe stoliki, gdzie będzie znajdował się candy bar lub drink bar. W przeciwnym razie trzeba będzie poszukać innej sali. Należy również pamiętać o tym, że jedną z najbardziej istotnych kwestii stanowią dekoracje sali weselnej. W końcu warto jest zadbać o każdy szczegół. Na stolikach mogą znajdować się niewielkie bukieciki, świece. Z pewnością jest to fantastyczne rozwiązanie. Natomiast na krzesłach powinny znajdować się pokrowce.

Zdjęcia: www.etsy.com

Zdjęcia: www.pinterest.com

Zdjęcie miniaturki: Pixabay.com

Zaplanuj z nami ślub i wesele
signature

Udostępnij ten artykuł

Brak komentarzy.

Co myślisz? Napisz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *